fbpx

Vanwege zijn rijke cultuur, geschiedenis, religieuse en Moorse invloeden, zijn er vele culturele evenementen in El Puerto de Santa Maria en omgeving. Er wordt gezegd dat er in de provincie Cadiz minstens een lokaal feest is elke week. Hier zijn een aantal van onze favorieten:

Feria mother and daughter

Feria

Waarschijnlijk het meest bekende evenement is de Feria. Elke stad heeft zijn eigen Feria, welke het onderwerp van gesprek is vele weken van tevoren en erna. De meest bekende karakteristieken van Feria zijn de meiden in grote, zwierige, vel gekleurde jurken en de mannen (niet zoveel als de dames) in typische ´caballero´kostuums. Andere dingen die je er kan vinden zijn: paarden, veel sherry, Sevillanas muziek en mensen overal Sevillanas dansend, een kermis, gepofde aardappelen, heerlijk eten en tapas en nog veel meer! Er zijn markten door heel Andalusie van april tot oktober, met Seville als eerste van het seizoen. Ondanks dat feria van Seville het meest bekend is, vinden wij persoonlijk de feria van El Puerto (gewoonlijk in april/mei) vele malen leuker. Het belangrijkste verschil met Seville is dat alle casetas (kraampjes) in El Puerto zijn open voor iedereen, terwijl in Seville zijn de meeste gebasseerd op de verkoop van tickets. Wat betekent dat je niet rond kan gaan van caseta naar caseta, om vrienden te ontmoeten en andere conocidos (kennissen), wat een van de leukste aspecten is van ferias. De Puerto markt is bekend vanwege de “feria del fino” na de lokaal in El Puerto de Santa Maria gemaakte sherry.  De feria in Jerez is meestal de week na El Puerto en is ook een must voor paarden liefhebbers. Deze markt is waarschijnlijk de mooiste van alle markten. Lees onze blog posts voor studenten ervaringen bij feria.

 

Carnaval

Carnaval vindt plaats door heel zuid Spanje in januari en februari, en geeft een goed excuus om je te verkleden en te gaan feesten. Carnaval in El Puerto de Santa Maria is leuk voor het verkleden en mee te doen aan de festiviteiten. Maar carnaval in Cadiz is waar het echte spaanse caraval gevonden kan worden. Een dag of nacht trip door de baai (makkelijk te doen vanuit El Puerto) is zeker de moeite waard. Carnival in Cadiz houdt in een grote parade met prachtig gedecoreerde wagens en met zijn meest bekende nationale carnival liederen. Groepen vrienden verkleed en zingend op straat, op naar de grote competitie in het theater van Cadiz, welke opgenomen en uitgezonden wordt door heel Spanje.  Toch is het de sfeer op straat, die gecreeerd wordt door ongeveer 200,000 mensen bijna allemaal vekleed, de plek waar de echte atractie plaatsvindt en wat het waard maakt om naartoe te gaan. Bekijk onze blog posts voor ervaringen van studenten bij carnivals.

 

Semana Santa

Procession

Een andere bekende feestdag is Semana Santa, of de week van Pasen. Om de katholieke traditie te vieren heeft elke stad meerdere processies, meestal een per kerk, verspreid over de week.  Elke kerk heeft zijn eigen ´broederschap´ van mensen en zij dragen een groot ´plateau´ met hun heilige (meestal Jezus of Maria) en vele kaarzen rond het gebied van de kerk.  Voor vele kan dit een beetje saai klinken, maar zodra je het aanbeeld ziet, welke zo zwaar kan zijn als een kleine auto, kan niet missen dat je niet onder de indruk zult zijn. Maar ook zoals met alle festivals in Spanje (zelfs de religieuse), de spanjaarden hebben de goede eigenschap om de festiviteiten snel om te zetten in een groot feest sfeer zodra de beeltenissen voorbij zijn. El Puerto de Santa Maria heeft een indrukwekkende beeltenissen en heeft een tijdschema voor wanneer ze vertrekken en aankomen, welke je genoeg mogelijkheden geeft om de atmosfeer te voelen. Als je een langere processie wilt zien, dan kan het de moeite waard zijn om naar Seville toe te gaan voor een dag of een nacht. Bekijk onze blog posts voor ervaringen van studenten tijdens semana santa.

Muziek Festival

El Puerto de Santa Maria heeft zijn eigen 4 daagse onafhankelijke muziek festival elke oktober. Artiesten vanuit heel Spanje en sommeige andere landen komen naar El Puerto om het over te nemen met hun live optredens. De kwaliteit van de bands is gewoonlijk hoog en de muziek is over het algemeen in de Spaanse taal, wat het tot een leuke mogelijkheid is om je bloodstelling aan de taal groter te maken. Voor meer informatie kijk op: http://monkeyweek.org/ en bekijk ook onze blog posts voor ervaringen van studenten bij het muziek festival.

 

Motor GP

De motoGP race vindt plaats elk jaar in Jerez (een stad 10 minuten van El Puerto via trein) ergens in april-mei. Voor diegene die het niet helemaal weten, de MotoGP is een vorm van Grand Prix voor motor racing. Fans van over de hele wereld, vele rijdend op hun eigen motors, komen om het evenement te zien en het is niet overdreven als je zegt dat El Puerto de Santa Maria letterlijk overspoeld wordt door motorrijders. Afgelopen jaar kwamen er ongeveer 500,000 fans  naar de race toe. Bekijk onze blog posts voor ervaringen van studenten bij de motor GP race.

 

De Hermitage van El Rocío

De pelgrimstocht bij El Rocío op het platteland van Almonte, in de Provincie Huelva, hier in Andalusie. Het vindt plaats tijdens het weekend voor Pinkster maandag, wat dit jaar valt in het weekend van zaterdag 11 juni. Maandag 13 juni is bekend als witte maandag en is een religieuse feestdag in vele landen zoals onderandere, Ierland, Nederland en Zwitserland. De datum waarop het valt is altijd op maandag, maar de datum veranderd elk jaarlijks afhankelijk van wanneer Pasen valt. De pelgrimstocht trekt vele religieuse groepen aan van over de hele wereld elk jaar en staat bekend als een spirituele verijkende ervaring.

 

Wat we ook aanbevelen

Ondanks dat het een onderwerp van discussie is onder de lokale en touristen, stierengevechten is altijd een populair evenement. Wat voor standpunt je ook in neemt, het magische gezicht van de stier en matador gebonden in een gevecht, is sinds eeuwen onderdeel geworden van de lokale cultuur voo. Het is in een arena voor stierenvechten op de plaza del toros, die je in heel Andalusie kan vinden, of het nu een klein dorp is of een grote stad. El Puerto de Santa Maria heeft een van de meest bekende arenas in Spanje (de breedste) en trekt de meest bekende top stierenvechters aan tijdens het stierenvechten seizoen (pasen en zomer). Een van Puerto´s unieke ´corridas´ is eeb due plaatsvindt tijdens Pasen met de de stierenvechters te paard. Er zijn ook stieren rennen in vele lokale steden, zoals Arcos de la Frontera en Grazalema. Dit zijn ook leuke evenementen als je ervan houdt. Zo niet, dan zijn de festiviteiten erna het altijd waard om te bezoeken.

Een goede pagina waar je informatie over deze evenementen eb festivals kan vinden is www.andalucia.com waar je per gebied kan zoeken, en ook meer informatie kan vinden over  Andalusie in het algemeen.

Wil je meer weten over de Spaanse cultuur? Bekijk dan onze Andalusische of El Puerto de Santa Maria informatie?  Heb je een vraag over locatie? Waarom vraag je niet om antwoord of check het bij onze online Spark Assistent.  Geinspireerd om spaans te leren? Bekijk dan onze Spaanse taalcursussen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: