fbpx

Tack vare sin rika kultur, historia och religion och sina Moriska influenser, finns det mycket att göra i och runt omkring El Puerto de Santa Maria. Det sägs att det i Cadiz provinsen är minst en festival varje vecka. Här är några av våra favoriter:

Feria mother and daughter

Feria del Fino de Puerto de Santa Maria (2-7 maj 2012)

Antagligen den mest kända händelsen under Feria. Varje stad har sin egen Feria och de är oftast ett hett samtalsämne flera veckor före och efter att de inträffar.De kändaste kännetecknen för Feria är flickor med stora volanger, klänningar i starka färger och männen klädda i traditionella “caballero” kostymer. Andra saker man ser: är hästar, sherry i massor,  Sevillanas musik och folk som dansar Sevillanas överallt, en marknad, bakpotatis, underbar mat och tapas, och mycket mycket mer! Det finns marknader över hela Andalusien från april-oktober, och Sevilla har årets första marknad. Även om Sevillas feria är den mest kända så tycker vi av erfarenhet att en i El Puerto (vanligtvis april-maj) är mycket trevligare med då alla casetas (stånd) är öppna för allmänheten, medan de krävs en biljett för att komma in i de flesta i Sevilla, vilket innebär att du inte kan gå från caseta till caseta och träffa vänner och bekanta, vilket är en av höjdpunkterna med Ferias. Marknaden i El Puerto är känd som “feria del fino” efter den i El Puerto de Santa Maria lokalt tillverkade sherryn. Jerez Feria de Caballos är vanligtvis veckan efter El Puerto (6-13 maj) och är ett måste för alla hästälskare och det är nog den finaste marknaden av dem alla. Kolla våra blogginlägg för våra elevers erfarenheter av ferias.

Learn Spanish in SpainSpanish Language SchoolSpanish Course in Cadiz

Carnival de Cadiz y El Puerto de Santa Maria (16-26 februari 2012)

Carnival craze sprider sig över hela Spanien i januari och februari och ger dig en ursäkt att klä upp dig och festa. Karnevalen i El Puerto de Santa Maria är trevlig och du kommer garanterat att ha kul och klä upp dig för festligheterna, men det är i Cadiz som du kan hitta den riktiga spanska karnevalkänslan en dags- eller kvällstur över bukten (lätt gjort från El Puerto) är utan tvekan värt ansträngningen. Cadiz Karneval består av stora processioner med vackert utsmyckade vagnar och den är nationellt mest känd för sina karnevalsånger, som kommer i många former, allt från vänner som klär ut sig och sjunger på gatorna till stora tävlingar som tar plats i Cadiz teater och sänds i TV över hela Spanien.  Det är dock den vibrerande atmosfären på gatorna som skapas av de närmare 200 000 besökarna som kommer till staden, nästan alla finklädda, som är den huvudsakliga attraktionen för de flesta och det är väl värt att delta. Kolla på våra blogginlägg från elever om deras upplevelser av karnevalerna.

Semana Santa (1-8 maj 2012)

Procession

En annan mycket känd högtid är Semana Santa, eller Heliga Veckan, vilket är veckan före Påsk. För att fira denna katolska tradition har varje stad flera processioner, vanligtvis en per kyrka, under hela veckan. Varje kyrka har sin egen orden och de bär oftast på en stor ‘plateau’ med deras helgon (vanligtvis Jesus eller Maria) och många stearinljus runt kyrkan.  Detta kan låta lite tråkigt för vissa, men när man väl sett de stora avbildningarna bäras runt, vilka kan väga lika mycket som en liten bil, så kan man inte annant än vara imponerad. Dessutom har spanjorerna en tendens att börja festa, även under religiösa högtider, så fort avbildningarna har passerat. El Puerto de Santa Maria har imponerande avbildningar och det finns en tidtabell för när de passerar under hela veckan, vilket mer än räcker för att man ska komma in i stämningen. Om man blir speciellt förtjust i dem så kan ett besök till Sevilla för att se ännu större processioner vara värt besöket. Kolla på våra blogginlägg från elever om deras upplevelser av semana santa.

Musikfestival Monkey Week (slutet av oktober 2012)

El Puerto de Santa Maria har sin alldeles egna 4 dagars musikfestival varje oktober.  Artister från hela Spanien och andra länder kommer till staden och tar över staden, då många av stadens barer och klubbar fylls med live uppträdanden. Kvaliteten på banden är oftast hög och musiken är framförallt på spanska, vilket ger ytterligare en möjlighet för dig att lära dig spanska. För mer information gå till: http://monkeyweek.org/ kolla även på våra blogginlägg från elever om deras upplevelser av musikfestivalen.

Motor GP i Jerez (27-29 april 2012)

A motoGP race går av stapeln i Jerez varje år (en stad 10 minuter från El Puerto med tåg) runt april-maj. För de som inte vet vad det är, så är MotoGP en typ av motorcykel Grand Prix. Fans kommer från alla världens hörn, de flesta på motorcykel, för att se evenemanget och det är inte en överdrift att säga att El Puerto de Santa Maria är fullkomligt överkörd av motorcyklar. Förra året sägs ca 500,000 fans ha tagit sig hit för racet.  För mer information se Jerez race track`s web.  Kolla även på våra blogginlägg från elever om deras upplevelser av motor GP race.

 Hermitage of El Rocío (runt 11e juni 2012)

Detta r en pilgrimsfärd till El Rocío på Almontes landsbyggd, i Huelva provincen, här i Andalusien. Det inträffar på helgen före Pingst måndagen, i år, vilket inträffade 11e juni. Måndag 13e juni är känd som annandag pingst och är en helgdag i många länder inklusive Irland, Holland och Schweiz. Den infaller alltid på en måndag, men datumet varierar varje år beroende på när Påsk inträffar. Pilgrimsfärden lockar många religiösa grupper från hela världen och den sägs vara en spirituell upplevelse.

Vi rekommenderar också

Även om det har varit ett ämne för många heta debatter bland lokalbefolkningen och turister, så har tjurfäktning alltid varit mycket populärt. Var du än står i frågan, så har den majestätiska synen av tjur och matador i strid varit del av den den lokala kulturen i århundraden. Du kommer att imponeras av den typiska tjurfäktningsarenan i mitten av plaza de toros som du hittar var du än är i Andalusien, oavsett om det är en liten by eller storstad. El Puerto de Santa Maria har en av de mest kända tjurfäktningsarenorna i Spanien (för att det är den bredaste) och lockar några av de högst rankade tjurfäktarna under säsongen (Påsk och sommar). En av Puertos unika ‘corridas’ är den som sker under Påsk med tjurfäktare på hästrygg. Det finns även bull running (när man springer framför massa tjurar) i många lokala byar, som Arcos de la Frontera och Grazalema, dessa kan vara roliga tillställningar att gå på om du tycker om sådant, om inte, kan du alltid delta i festligheterna efteråt, vilka är värda ett besök.

  • FESTIVAL DE JEREZ : FESTIVAL DE FLAMENCO (24 februari till 10 mars 2012): om du tycker om gitarr och dans så är detta något för dig.  Se de bästa flamenco dansarna i Spanien, i flamencons hem.
  • NOCHE DE SAN JUAN (24 juni 2012): en stor strand festival genom hela Cadiz provinsen.  Festa och dricka på vackra stränder, vad mer kan man begära?
  • FESTIVIDAD VIRGEN DEL CARMEN (16 juli 2012): Lokal festival, gå ut och festa med Portuenses.
  • LA GRAN REGATA EN LA BAHIA DE CADIZ (26-29 juli 2012): Om du tycker om segling är detta något för dig. Ryktet säger att Rey Juan Carlos kanske visar sig i år… så varför inte göra honom sällskap?
  • FERIA DE SAN ISIDORO GUADELETE JEREZ (27-31 augusti 2012): Varför inte göra oss sällskap för årets Feria…
  • FESTIVIDAD VIRGEN DE LOS MILAGROS (8e september 2012):  Milagros är El Puerto de Santa Marias skyddshelgon och denna dag målar lokalbefolkningen gatorna i flerfärgat salt, en vacker syn.

Vill du veta mer om spanskkultur? Varför inte kolla på vår Andalusien eller El Puerto de Santa Maria information?  Har du en fråga  till oss om läge? Varför inte be att  bli kontaktad eller kolla med vår online Spark Assistent.  Inspirerad att lära dig spanska?  Kolla på våra Spanska språkkurser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: